Hogyan segíthetünk megmenteni a vad papagájokat?

vad papagájok

Az arakanga az ara papagájfajta egyik veszélyeztetet egyede. Számuk külső és belső okokból is drasztikusan csökken. A külső ok az ember, akinek a tevékenysége nyomán ezeknek az állatoknak az élőhelye drasztikus mértékben csökken. Őshazájukban, Dél-Amerikában folyamatosan irtják az esőerdőket, ahol ezek a papagájok élnek, hogy ezáltal extra területeket nyerjenek a mezőgazdaság számára. Vadásszák is őket, bár ez napjainkra valamelyest visszaszorult, mert a Washingtoni Egyezmény védi ezeket a madarakat, elpusztításukért komoly büntetés, börtön vár az elkövetőkre. Kereskedelmüket is szabályozták, a vadon élő egyedek adásvétele semmilyen formában nem engedélyezett, csak a fogságban született példányokat lehet eladni, őket is csak szigorú szabályozás keretében, sok papírmunkával.

vad papagájok

Számuk csökkenésének belső oka az a tulajdonságuk, hogy sajnos rendkívül rossz szülők. Egy fészekaljban általában 2-4 kis papagáj születik, de a szülők nem hajlandóak etetni, csak az elsőt, vagy legjobb esetben is az első kettőt. A 3.-4. kismadarat gyakorlatilag halálra ítélik, mert nem adnak enni neki. Egy évek óta tartó és egyre sikeresebb mentőprojekt keretein belül a harmadik és a negyedik kis papagájokat kiemelik a fészekből és átteszik olyan szülőkhöz, akiknél nem születtek kicsik, így ők ösztönösen etetni kezdik az idegen kicsiket. A módszer működik, és valamelyest sikerült is megfékezni vele ezeknek a papagájoknak a pusztulását.

vad papagájok

A Tambopata Macaw Project-nek egyre több szenvedélyes természetvédő adományozik évente. A projektben a papagájszakma legnagyobbjai vesznek részt személyesen. A kelési szezon minden év novembere és decembere szokott lenni. 15 nappal a kikelés után már webkamerával figyelik a fészkeket a projekt munkatársai, és ha szükséges, azonnal közbeavatkoznak és nevelőszülőkhöz helyezik át az éhező kicsiket. A megfigyelés természetesen ezután is folytatódik.

vad papagájok

Háznál tartva az arakanga (Sárgaszárnyú ara, Ara macao) elhelyezése és etetése hasonló a többi ara papagájéhoz, zöldségeket, gyümölcsöket és csonthéjasokat fogyaszt. Európában az 1500-as években került be először, azóta is a nagy papagájosok egyik kedvence a kontinensen. Mozgásigénye nagy, kis helyen nem tartható, tágas röpdére van szüksége, viszont halkabb, mint fajtársai. Hangutánzó képessége az egyik legjobb az ara papagájok között, intelligens, barátságos és általában nézve is szeretetreméltó, gyönyörű madár. Nyáron, a nagy melegben van igazán elemében, feltétlenül gondoskodni kell neki fürdési lehetőségről vagy gyakran le kell zuhanyoztatni, hogy jól érezze magát.

vad papagájok

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...