Mit érdemes jutalmazni?

2019. október 13.

A papagájnevelés során az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a következetlenség. Azt a legtöbben már tudják, akár valamilyen forrásból, akár a saját kudarcukból tanulva, hogy a papagájt csak jutalmazással lehet nevelni, büntetni tilos. Annak a felismerése azonban már nem mindenkinél jön el, hogy ez a fajta jutalmazási gyakorlat mindenképpen következetes kell, hogy legyen. Nagyon sok madártulajdonos követi el a "véletlen jutalmak" hibáját, márpedig a megfelelő helyzetben adott jutalomfalat kulcsfontosságúak az azonosításhoz és megértéshez. Gyakran a rossz időzítés a következménye annak, hogy a madarak továbbra is olyan viselkedést mutatnak, amelyet nem kedvelünk, nem szeretnénk látni tőlük.

Papagáj viselkedés

Mivel cselekedeteink gyakran okozzák egy probléma kialakulását, fel kell ismernünk ezeket a véletlen erősítőket és meg kell akadályozni azokat a szituációkat, amikor előjönnek. Enélkül a nevelés alatt álló madár viselkedése változatlan fog maradni. Tehát a viselkedésproblémák megoldásának trükkje az, hogy elemezzük a helyzetet a jutalomadás idejének azonosítása érdekében, majd változtassuk meg a dolgokat, hogy jobb eredmény születhessen. A megfelelő nevelés hatására a jókor adott jutalomfalattal kezessé nevelhető a papagáj és csökkenthetőek az olyan jelenségek, mint a túlzott sikoltozás vagy a harapás.

Papagáj viselkedés

Tehát a viselkedésproblémák megoldásának trükkje az, hogy elemezzük a helyzetet a jutalom azonosítása érdekében, majd megváltoztatjuk a dolgokat jobb eredmény elérése érdekében. Sok papagájtulajdonos alapvető hibát követ el a madarával. Figyelembe veszik a madarakat, amikor rosszul viselkednek, és figyelmen kívül hagyják őket, amikor ők jók. Tehát odafigyeléssel jutalmazzák a nem kívánt viselkedést, és aztán azon gondolkodnak, miért nem szűnik meg a rossz viselkedés. Ehelyett a cél az, hogy figyelmen kívül hagyjuk a nem kívánt viselkedést, és jutalmazzuk meg azokat, amelyek arra érdemesek.

Papagáj viselkedés

Az alkalmazott viselkedés-elemzés (ABA) egy hasznos megközelítés a viselkedésmódosításhoz. Ennek során a gazda megpróbálja elkerülni a véletlen jutalmak adását, amelyek a nem kívánt viselkedést erősítenék meg. Az úgynevezett „viselkedés ABC-jének” felhasználásával az interakciók érthető egységekre bonthatók.

A = Antecedent - vagy mi történik közvetlenül az elérni kívánt viselkedés előtt

B = Viselkedés - a „problémás” viselkedés, az elemzés célja

C = következmény - az erősítő, amely a nem kívánt viselkedés folytatódását okozza

Szerző: chatroulette | 2019. október 13.
Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...